Již delší dobu se zabývám množením a aplikací pšeničného kvasu do běžného a sladkého pečiva. Jedná se o pšeničný kvas od firmy Dunic. K pšeničnému kvasu doporučuji určitě používat kvasomat Tradeilevain od firmy JAC. V České republice má zastoupení na všechny stroje od firmy JAC firma PEKASS Plzeň. Kvasomaty se prodávají o různých velikostech v rozmezí 40 až 225 kg.
V testování na ostrých provozech mě pomáhají tyto pekárny:
- Pekárna Johan Zdice (již si zakoupil kvasomat)
- Pekárna a cukrárna Paul Mělník
- Pekárna a cukrárna Ipema Kaplice
Všechny tyto pekárny pšeničný kvas aplikují na běžné pečivo (rohlíky, housky, bagety a jiné). Ipema v Kaplici dokonce pšeničný kvas používá k výrobě sladkého pečiva (koláče, šátečky a buchty).
Mám od nich reference na pšeničný kvas a jsou to tyto:
- Pšeničný kvas zlepšuje chuť a vůni výrobků
- Vláčná střídka a pružnost
- Delší trvanlivost a čerstvost výrobků
- Možnost nepoužívání zlepšujících přípravků
Pšeničný kvas je návrat k tradiční výrobě pečiva a jiných výrobků. Tato výroba není vůbec složitá, ba naopak je velmi jednoduchá. Při dodržení určitých časových a teplotních hodnot, si vždy vyrobíte dobrý a kvalitní kvas.